IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Persoanele cu diabet zaharat vor primi gratuit glucometre, teste şi lanţete

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat vor primi gratuit, începând de marți, 23 aprile, glucometre, teste şi lanţete. Acţiunea este o premieră națională şi a fost lansată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Astfel, conform Programului naţional de control al diabetului zaharat, pacienții care utilizează în tratament insulina vor primi câte un glucometru cu dispozitiv de înţepare, 1200 de teste şi 1200 de lanţete.
În acelaşi timp, celor care se tratează cu antidiabetice orale le vor fi distribuite câte un glucometru cu dispozitiv de înţepare, 100 de teste şi 100 de lanţete.
Setul de dispozitive medicale va fi expediat prin intermediul Î.S. „Poşta Moldovei” la domiciliul acestor persoane şi va servi la măsurarea nivelului de zahăr în sânge pe parcursul unui an. Distribuirea acestor dispozitive prin intermediul Î.S. „Poşta Moldovei” va ușura munca medicilor de familie. Aceștia nu vor avea sarcina de transportare, depozitare, păstrare și distribuire a seturilor respective.
Beneficiarii acestor dispozitive medicale vor găsi în colet și o scrisoare din partea ministrului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale și a directorului general al CNAM, precum și instrucţiunea privind folosirea glucometrului.
Totodată, pe pagina web a CNAM – cnam.md poate fi accesat un ghid video de utilizare a glucometrului. Aceeaşi informaţie poate fi solicitată şi la Info CNAM – 0 800 99999, apel gratuit atât de pe telefon fix, cât şi mobil.
Conform datelor statistice, numărul total de persoane cu diabet zaharat este de aproximativ 100.000, dintre care în jur de 19 000 sunt pacienți insulinodependenți, iar circa 81 000 - insulinoindependenți.
Pentru achiziţionarea și distribuirea glucometrelor, testelor şi lanţetelor, din bugetul de stat au fost alocate circa 25 de milioane de lei.

Sursa: CNAM, MSMPS