IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

News

Conferință științifico-practică ”Toți împreună să stopăm BPOC”

În cadrul marcării Zilei Mondiale de luptă împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice, la data de 22 noiembrie, s-a desfășurat Conferința științifico-practică cu genericul ”Toți împreună să stopăm BPOC”.

20 noiembrie - Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice

Începând cu anul 2002, anual, în luna noiembrie, peste 50 de ţări ale lumii marchează Ziua Mondială de luptă  împotriva Bronhopneumoniei Obstructive Cronice (BPOC), care reprezintă un eveniment important de conștientizare și educare privind BPOC. 

”Regimuri scurte de tratament al tuberculozei multidrogrezistente”

În plan național tuberculoza rămâne una din problemele prioritare de sănătate publică. Republica Moldova reprezintă țara cu prioritate înaltă în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană, aflându-se printre 30 țări cu povara înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume.

Ziua Mondială a Diabetului

La data de 14 noiembrie, anual, este marcată Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat, care a fost lansată în 1991 de către Federația Internațională de Diabet și Organizația Mondială a Sănătății ca răspuns la creșterea rapidă a diabetului zaharat din întreaga lume.

Ședință festivă cu prilejul Zilei Științei

 Directorul institutului, dna Sofia Alexandru, de Ziua Științei, a adus mesaj de felicitare întregului colectiv, în special angajaților din sfera științei și inovarii cu prilejul Zilei Internaționale a angajaților din sfera științei și inovării. În semn de recunoștință și apreciere pentru activitate științifică prodigioasă de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM a fost decernată cu diploma Ministerului dna Elena Tudor, 

12 noiembrie - Ziua Mondială de luptă împotriva Pneumoniei

Ziua Mondială de luptă împotriva Pneumoniei (World Pneumonia Day) este marcată, în fiecare an, la 12 noiembrie şi a fost instituită în 2009, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru conştientizarea gravității acestei boli, în special la copiii cu vârsta sub 5 ani, precum şi impactul ei asupra societăţii.

„Magie nu există! Totul e Știință!

„Magie nu există! Totul e Știință! – genericul evenimentului desfășurat la 09 noiembrie, în scuarul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, consacrat „Zilei Științei”. La eveniment au participat 40 de instituții de cercetare, inclusiv Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, care au prezentat activități educative și interactive. 

Ziua Științei – cea de-a IX-a ediție

Anual, la data de 10 noiembrie se marchează „Ziua Știinţei”, sărbătoare profesională a angajaților din sfera ştiinţei şi inovării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr.1083/2010, fiind organizată în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care a fost proclamată la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO.

A trecut în neființă colega noastră Zinaida LUCHIAN

În aceste momente de profundă tristeţe şi durere, adresăm sincere condoleanţe şi sentimente de compasiune familiei, apropiaților Zinaidei LUCHIAN, a cărei inimă plină de bunătate a încetat subit să mai bată.

Cunoaște tuberculoza!

Începînd cu luna septembrie 2019, Departamentul coordonare al PNCT și Centru PAS desfășoară Campania de informare a populației cu privire la tuberculoză, care va dura 3 luni. In cadrul Campaniei se organizează traininguri pentru 100 de voluntari de la Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” și de la colegiile de medicină din Cahul, Ungheni și Orhei.