IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

IFP News

Conferință consacrată Zilei Internaționale a Asistenților medicali

La data de 12 mai 2020 Asistenții medicali din cadrul institului au participat la ședința Conferinței consacrate Zilei Internaționale a Asistenților medicali cu genericul "Nursele - o voce de lider: pentru o lume sănătoasă", organizată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu suportul OMS. Anul 2020 este declarat de către Organizalia Mondială, a Sănătății - An internalional al Asistenților medicali și Moașelor, în scopul promovării imaginii și dezvoltării personale a asistenților medicali.

12 mai - Ziua Internațională a Asistenților Medicali

Anual, Ziua Internațională a asistenților medicali este marcată la data de 12 mai, care a fost lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali. În Republica Moldova Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită începând cu anul 1994.

Ziua Mondială a astmului

In fiecare an, Ziua Mondială a astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marti a lunii mai. Evenimentul are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare asupra astmului bronșic, îmbunătătirea gradului de ingrijire, tratament adecvat și implicarea cît mai activă a pacientului în monitorizarea evoluției bolii. Ziua Mondiala a astmului a fost marcata pentru prima data in 1998.
Tema pentru 2020 este: ”STOP deceselor cauzate de astm!”

7 Aprilie - Ziua Mondială a Sănătăţii

Ziua Mondială a Sănătăţii se marchează, anual, la 7 aprilie, care are scop de a atrage atenția oamenilor asupra importanței sănătății globale.Pentru prima data a fost marcată în anul 1950. 
În anul 2020, Ziua Mondială a Sănătății este dedicată asistenților medicali și moașelor din întreaga lume, care contribuie semnificati

Către redacția portalului www.stiri.md

În legătură cu știrea publicată pe www.stiri.md la data de 6 aprilie 2020 „Mesajul disperat al unei paciente cu COVID-19: Fac experimente pe noi”, ținem să venim cu următoarea declarație.  

”Regimuri scurte de tratament al tuberculozei multidrogrezistente”

În Republica Moldova se va realiza un studiu operațional care va conține regimuri scurte de tratament pentru tuberculoză multidrogrezistentă și rezistentă la rifampicină. Studiul va permite obținerea datelor locale cu privire la implementarea / managementul regimurilor scurte de tratament al tuberculozei multidrogrezistente.

A trecut în neființă, radiologul Tudor ZACON …

La 20 martie 2020 a trecut în viața cea veșnică doctorul Tudor Zacon, care și-a dedicat toată viața cauzei nobile de medic radiolog.

Ziua Mondială de combatere a tuberculozei - 24 martie

Anual, pe 24 martie este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei, pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la consecințele devastatoare asupra sănătății, sociale și economice ale tuberculozei și a intensifica eforturile pentru a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză. În acest an, se marchează a 138-a aniversare de la anunțarea de către dr. Robert Koch în 1882 a descoperirii bacilului, care cauzează tuberculoza.